Szuper utazások

A tökéletes szállás választás 5 szempontja

Az előző részben a repülőjegy választásról volt szó, most pedig jöjjön néhány tipp a szállás választáshoz, természetesen ez is Flight Madness specifikusan. Mivel egy ilyen útnak az a lényege, hogy minden városban csak 1-2 éjszakát töltök, és egyébként egész nap megyek és megyek és repülők és megyek… ezért ennek megfelelően alakítottam ki az ideális szállás kiválasztásának a szempontjait is.

  • Regenerálódás: Az út alatt minden nap reggeltől estig talpon vagyok és járom a városokat (ami egyébként az itthoni hétköznapokban finoman szólva sincs így), ezért estére „kellemesen” – talán a totálisan jobb szó – elfáradok. A pihenés tehát nagyon fontos része az útnak.

  • ”Jó” elhelyezkedés: Mivel nem egy hétre megyek egy városba, hanem max. 1-2 napra, ezért nagyon fontos, hogy minél jobban ki tudjam használni az időt, ne legyenek fölösleges menetek. A szállást a belváros-repülőtér vonalon választom ki, lehetőleg metró- vagy buszmegállóhoz közel. Ha korán reggel van a repülő indulása, akkor inkább repülőtérhez közeli szállást választok, így tovább lehet aludni és nem kell számolni a reggeli tömegközlekedési dugókkal.


  • Gyors be- és kijelentkezés: Ez szintén fontos időmegtakarítási szempont. Egyszerűen kidobott idő órákig várni egy házigazdára. Malagában jártam úgy, hogy a szállás tökéletes helyen volt a belváros központjában, de a címen lévő házra csak egy telefonszám volt kiírva, amit fel kellett hívni. Beletelt 20 percbe, mire végre jött valaki, aki aztán egyeztetett valakivel telefonon, hogy hol lehet az én szobám. Kiderült, hogy a cégnek több lakása is van a közelben, és én nem ott leszek, ahol voltam. Végül átvittek egy másik épületbe, ahol végre meglett a szoba, de mire lement ez az egész hercehurca az adminisztációval együtt, eltelt 1,5 óra. Ha van egy városra 6-8 órád, akkor abból minél kevesebbet akarsz eltölteni egy recepciós pult mellett álldogálva.

  • Ingyenesen lemondható: Ez azért fontos, mivel egy ilyen úton egyik nap a másikra épül és sok minden közbejöhet, ezért ha tényleg közbejön valami, akkor fontos, hogy tudjam a költségeket minimalizálni.

  • Sok értékelés: Ez átfedésben van az előbbiekkel. Minél több valós értékelés van, annál többet lehet megtudni a szállásról. Például kiderülhet, hogy hiába van jó helyen a szálloda, éjszaka 3-ig nagy az utcazaj, 5-től meg már indulnak az úttisztító gépek, és a szűk utca tökéletes akusztikájának hála, olyan mintha a te ágyad körül sepregetnének. De kiderülhet az is, hogy az ágymatracok úgy ki vannak feküdve, hogy mindig begurulsz a közepébe, akárhogy próbálsz kapaszkodni az ágy szélébe. Szóval a minél több, minél magasabb pontszámú értékelés sokat tud segíteni a megfelelő hely kiválasztásában.

Szálloda Ibizán
A fenti szempontok alapján nem szoktam megszállni olyan helyen, ahol többen is vannak egy szobában. Ha nagy a mozgás éjszaka, akkor nem lehet kipihenni magad. Persze lehet, hogy a szobából mindenki éppen Flight Madness-en van, és alszik mint a tej, de ennek azért kicsi az esélye.

Minden más utunk, családi utazás esetén általában meg szoktuk nézni az Airbnb lehetőségeket is, de Flight Madness szervezésekor soha. Nagyon nehéz olyan Airbnb szállást találni, amelyik mindegyik szempontnak megfelel, de leginkább a gyors be- és kijelentkezésbe zavarhatnak be váratlan események, és az ingyenes lemondhatósághoz is észnél kell lenni.

Ami nekem bevált az a Booking.com, illetve az Ibis hálózat. A booking.com szállásainál mindig egyértelműen feltüntetik az ingyenes lemondási feltételeket, a leírásból, értékelésekből általában kiderül, hogy van-e 24 órás recepció, és – nagyon fontos – állandó recepciós, illetve van-e valamilyen, a pihenést zavaró körülmény. A booking.com nem a legolcsóbb szállásközvetítő, úgyhogy lehet, hogy a kinézett szállás más szállásközvetítő oldalon olcsóbb, de ilyenkor figyelni kell arra, hogy például a lemondási és egyéb feltételek is ugyanazok legyenek mindkét weboldalon.

Az Ibis még egy fokkal jobb, mint a booking.com. Ez nem egyszerű szállásközvetítő, hanem egy egész Európában jelenlévő szállodalánc, a hálózat minden tagjában nagyon hasonlóak a körülmények. Így egyrészt tudom, hogy mire számíthatok, másrészt az árak is nagyjából egyformák egész Európában. Nagyon fontos szempont, hogy a szobák az érkezés napján este 6 óráig lemondhatók és nem kell fizetni előre semmit.

Az Ibis hálózatnak többféle kategóriában vannak szállodái az olcsóbbtól egészen a luxusszállodáig. Szerintem egy ilyen útra tökéletes a legolcsóbb kategóriája, amely Ibis Budget (korábban Etap Hotel) néven fut, egy éjszaka 10-15.000 forintba kerül saját zuhanyzóval, wc-vel, internettel. A be- és kijelentkezés teljesen automatikusan megy, egy beléptető rendszer segítségével. Kb. 2 perc, csak egy kód kell hozzá, amit a foglaláskor küldenek el emailben. Van azért itt is recepció, ha mégis szükség lenne rá, de jellemzően nincs nyitva egész nap.

Szoba az Ibis Budget szállodában

forrás: ibis.com

A következő részben a Flight Madness típusairól lesz szó. Addig is, ha még nem csatlakoztál, akkor csatlakozz a Flight Madness Facebook csoportjához, és nem maradsz le egyetlen cikkről sem, plusz videók, képek, bejelentkezések is lesznek majd az út alatt! Május 22-én, hétfőn indulás: 5 nap, 5 város, 6 repülőjegy!

Itt találod a sorozat további cikkeit:

5 nap, 5 város, 6 repülőjegy: Őrült utazás? Á, dehogy! Őrülten jó utazás! – 1.rész

5 nap, 5 város, 6 repülőjegy: Hogyan szervezd meg! – 2.rész

Így spórolj tízezreket a repülőjegyeken! – 3.rész

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!