Szuper utazások

Így spórolj tízezreket a repülőjegyeken!

Addig tehát eljutottunk az előző részben, hogy megvan a Flight Madness-re a kivitelezhető útvonal, összeállt a terv, már csak meg kell venni a repülőjegyeket és lefoglalni a szállásokat. Ez pár kattintásból meg is lehet, de kár elkapkodni, mert ha néhány dologra odafigyelünk, akár több 10.000 Ft-ot is megspórolhatunk.

Vegyük figyelembe a helyi tömegközlekedést is

 

Érdemes úgy választani járatot, hogy a helyi tömegközlekedéshez is passzoljon a repülőgépek indulási/érkezési ideje. Sajnos volt már olyan eset, hogy egy esti gép pont akkor érkezett meg, amikor már nem közlekedett a helyi reptéri busz, így a 3 eurós buszjegy helyett 20 eurós taxival kellett elmennem a szállodáig.

Ha előre gondolkodunk, és a lehetőségek is adottak, akkor ezeken jó pár eurót megspórolhatunk.

Malaga látképe

Ne siessük el a repülőjegy vásárlást!

 

Nem érdemes túl korán lefoglalni a repülőjegyeket. Egyrészt a tapasztalatok szerint a Wizz Air és a Ryanair (ez a két fapados kínálja általában a legolcsóbb repjegyeket és a legtöbb járatot) esetében is az utazást megelőző 1-2 hónapban a legolcsóbbak a repülőjegyek, másrészt minél közelebb vagyunk az utazás időpontjához, annál kevésbé valószínű a menetrend megváltoztatása.

Nekem eddig egyszer fordult elő, hogy a repülőjárat menetrendjét megváltoztatták, de szerencsére „jó irányba”, így több időt tudtam tölteni az egyik városban, mint ahogy eredetileg terveztem. Persze a menetrend változtatása nem az utazás előtti napon történik, hanem hetekkel korábban, így van idő reagálni rá (és a légitársaságok ilyenkor fel is ajánlják, hogy átfoglalnak másik járatra vagy visszautalják a repülőjegy árát), de azért jobb ha nem kell jelentősen belenyúlnunk az eredeti tervbe.

Malaga főtér

Ne vegyük meg egyszerre az összes repülőjegyet!

 

A Ryanair és a Wizz Air is nagyon aktívan áraz, ami azt jelenti, hogy sűrűn változik a jegyár, akár néhány napon belül a duplájára nőhet egy adott járatra a repülőjegy ára, majd vissza is eshet. Ennek több oka is van, a lényeg, hogy próbáljuk meg minél alacsonyabb áron megvenni a repülőjegyeket. Ez nem könnyű, én két módszert használok.

Az egyik szerint követhetjük minden nap a kinézett járatokra az aktuális árakat a légitársaság weboldalán. Ez elég időigényes, ennél egy fokkal hatékonyabb, haladóbb módszer, ha feliratkozunk az Azair és/vagy a Google Flights repülőjegy keresők repülőjegy értesítőjére, így mindig kapunk egy emailt, ha a megadott járatra változik az ár.

Az Azairben van még egy hasznos dolog, ami sokat segíthet a mérlegelésben. Ha lekérdezzük két város között a járatokat, akkor a járatinformációk mellett látható lesz egy kis ikon, amelyre ha rákattintunk, akkor egy grafikonon meg tudjuk nézni, hogyan változott az adott járatra a repülőjegy ára az elmúlt időszakban, így könnyebben meg lehet ítélni, hogy milyen árra számíthatunk, érdemes-e még várnunk a vásárlással vagy sem.

Az aktív árazás, azaz a nagyon gyakori árváltoztatás egyébként csak a Ryanairre és a Wizz Airre jellemző, az easyJet és a Norwegian árai például sokkal kevésbé ugrálnak.

Malaga

A gyakorlatban ez úgy néz ki, hogy ha egy repülőjegy ára közel van a minimális árhoz, akkor egyből megveszem, és nem nézegetem hetekig, mert sokkal olcsóbb úgysem lesz, viszont bármikor jelentősen drágulhat. A drágább repülőjegyeknél (10-15.000 Ft már relatíve drágának számít 🙂 ) pedig megnézem a repülőjegy árának a történetét az Azairben, illetve a kinézett járat körüli napokra, hetekre jellemző jegyárakat a légitársaság weboldalán, és mérlegelek, hogy érdemes-e várni.

A mostani út szervezése során a hatból három repülőjegyet vettem meg akkor, amikor összeállt az útvonalterv. A másik három repülőjegynél kivártam, ebből kettőt olcsóbban sikerült végül megvenni, a harmadik ára viszont kicsit feljebb ment, így összességében 10.500 forinttal költöttem kevesebbet a repülőjegyekre, mintha aznap megvettem volna, amikor az útvonal összeállt.

Ha az egész családnak foglalunk repjegyeket, akkor simán meg lehet spórolni akár 40-50.000 forintot is.

A következő részben jönnek majd a szállás választási tippek. Addig is, ha még nem csatlakoztál, akkor csatlakozz a Flight Madness Facebook csoportjához, és nem maradsz le egyetlen cikkről sem, plusz videók, képek, bejelentkezések is lesznek majd az út alatt! Május 22-én, hétfőn indulás: 5 nap, 5 város, 6 repülőjegy!

Itt találod a sorozat további cikkeit:

5 nap, 5 város, 6 repülőjegy: Őrült utazás? Á, dehogy! Őrülten jó utazás! – 1.rész

5 nap, 5 város, 6 repülőjegy: Hogyan szervezd meg! – 2.rész

A tökéletes szállás választás 5 szempontja – 4.rész

Mentés

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!