Szuper utazások

5 nap, 5 város, 6 repülőjegy: Hogyan szervezd meg! – 2.rész

Ha eljutottunk odáig, hogy megtetszett a Flight Madness ötlete, azaz hogy néhány nap alatt körbeutazzuk fél Európát, na jó, néhány városát, akkor a következő kérdés az, hogy hogyan is szervezzünk meg egy ilyen utat.

Mielőtt belevágnánk, azt azért szeretném elmondani, hogy az egészhez kell egy adag nyitottság és rugalmasság. Engem szinte egész Európa érdekel, kevés olyan hely van, ahova nem mennék el szívesen. Persze van különbség város és város között, van ahova jobban vágyom, van ahova kevésbé, de alapvetően mindenre nyitott vagyok, és nem egyszer fordult már elő, hogy miután néhány képet megnéztem Google-ben, egy általam alig ismert és kevésbé érdekesnek tűnő város hirtelen “ide el akarok menni” kategóriát kapott.

Ibiza óvárosa

Vágjunk bele!

 

Az egész úgy kezdődik, hogy mindig van a fejemben egy-két európai város, amit jó lenne érinteni egy Flight Madness keretében. Megnézegetem még a térképet, a fapados légitársaságok útvonalhálózatát és gyorsan kialakul egy 5-6 városból álló lista. Ilyenkor hátradőlök a székben, megpödröm a képzeletbeli bajuszomat és karba tett kézzel elégedetten bólogatok: Na, ez így pont jó lesz!

Ja, jó lenne, de nem úgy lesz! Az álmodozás valahol ezen a ponton átmenetileg végetér, ugyanis a menetrendek és a repülőjegy árak böngészése közben általában hamar kiderül, hogy az eredeti terv sehogyan sem hozható össze. Ennek több oka is lehet, például:

  • Rossz a menetrend. Túl korán vagy éppen túl későn indulna a repülőgép, ezért nagyon kevés idő maradna városnézésre.
  • Nincs járat a kinézett városok között. Hiába a sok-sok útvonal és járat, előfordulhat, hogy mégsem lehet láncba rendezni a kinézett 5-6 várost, akárhogy is próbálkozok.
  • Túl drága a repülőjegy. Mindig van a fejemben egy keret, amit nem szeretnék túllépni, úgyhogy ha az egyik városba a repjegy kicsit drágább, akkor az út egy másik repülőjegyén megpróbálok spórolni. Legyen egy kis kihívás is a dologban, ettől érdekesebb lesz az egész szervezés. 🙂

A járatok közötti böngészés tehát kezdődik elölről, de már az előző tapasztalatainak a felhasználásával. Kiválasztok az eredeti listából egy várost, országot, és megnézem, hogy milyen lehetőségek vannak az eljutásra.

Ibiza 2015-ben

Mondjuk legyen ez Málta. Málta esetében könnyű dolgunk van, mert közvetlen járat van Budapestről. Kiválasztok egy olyan napot, amikor elfogadható a repülőjegy ára és ehhez próbálom igazítani a többi úti célt. Azaz megnézem, hogy a következő napon hova lehet repülni Máltáról úgy, hogy a menetrend is jó legyen és a város is érdekes legyen. És így tovább városról városra. (Max. 5-6 napra érdemes szerintem tervezni egy ilyen utat, mert fontos, hogy egy kézipoggyászba, illetve hátizsákba beférjen az összes cuccunk. Persze lehet több nap is, kevesebb is, erről is lesz majd szó bővebben egy későbbi cikkben.)

Ha valahol megakadok a tervezésben, akkor visszamegyek néhány lépést vagy akár kezdem az egészet újra elölről egy másik kiinduló úti célt keresve.

A végleges útvonal kialakítása csak többszöri nekifutásra, sok-sok óra keresgélés után szokott sikerülni. Van, hogy inkább hagyom az egészet, pihentetem, mert nem akar összeállni, de aztán néhány óra vagy néhány nap után újra leülök böngészni. Egy idő után már teljesen tele van a fejem és a jegyzeteim árakkal, menetrendekkel, de aztán elkezd letisztulni az egész és egyszer csak kialakul AZ ÚTVONAL, amivel elégedett vagyok.

Szeretem, ha van benne 1-2 város az eredeti listából, de az olyan „meglepetéseket” is, amelyek nem voltak az elején a listában, de aztán tervezés közben képbe kerültek, megtetszettek, és ráadásul nem elérhetők közvetlenül Budapestről. Ilyen volt például Santander vagy Ibiza a korábbi utazások során.

Santander és az óceán

Lehet, hogy így elsőre bonyolultnak tűnhet egy ilyen út megszervezése, de lehet egyszerűsíteni rajta. Én szeretek az út során mindennap repülni, van amikor kétszer is, számomra ez az élmény része, viszont ez megnehezíti a menetrendek összehangolását. Ha te inkább nyugisabb tempóban utaznál, 2-3 várost érintve és mindenhol akár 1-2-3 napot eltöltve, akkor sokkal könnyebb dolgod lesz az útvonal összeállításában.

Az útvonal tervezésénél többnyire két független repülőjegy keresőt (Azair, Google Flights) és a légitársaságok saját keresőit használom, foglalni kizárólag a légitársaságok saját weboldalán szoktam. Az Azair és a Google Flights sok időt tud megspórolni, mivel az összes fontos légitársaság járatai között tudnak keresni és az átszállásos repülések tervezésében is nagyon jól használhatók. Mindkettő használatához van egy-egy leírás a következő linkeken: Azair, Google Flights.

Ha nehezen tudod elképzelni, hogy milyen lehet egy Flight Madness, akkor próbáld ki a tervezést, nézz meg néhány képet a lehetséges úti célokról, és meglátod, hogy már ez is mennyire fel fog dobni. Gondolatban egyik városból a másik városba ugrálsz, és ott sétálsz egy teljesen másik környezetben. A valóságban még ennél is százszor jobb lesz!

Jönnek majd még további részletek, tippek, trükkök, amik megkönnyítik a szervezést.

Csatlakozz a Flight Madness Facebook csoportjához, és nem maradsz le egyetlen cikkről sem, plusz videók, képek, bejelentkezések is lesznek majd az út alatt! Május 22-én, hétfőn indulás!

Itt találod a sorozat további cikkeit:

5 nap, 5 város, 6 repülőjegy: Őrült utazás? Á, dehogy! Őrülten jó utazás! – 1.rész

Így spórolj tízezreket a repülőjegyeken! – 3.rész

A tökéletes szállás választás 5 szempontja – 4.rész

Kapualj Mallorca szigetén

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!