Szuper utazások

5 nap, 5 város, 6 repülőjegy: Őrült utazás? Á, dehogy! Őrülten jó utazás!

Fogadjátok szeretettel a férjemet, és a Flight Madness-t, a találmányát:)!

Mi is az a Flight Madness?

Röviden összefoglalva: néhány napos túra, ami alatt több városba is elrepülsz, de mindenhol csak kevés időt töltesz, így 5-6 nap alatt akár ugyanennyi város életébe is beleszagolhatsz. Egyik nap még Malagában sétálsz a városi park papagájai között, a másik nap már Barcelonában nézel fel a Sagrada Família csúcsaira, a következő nap pedig már Velence csatornái között fagyizol. Minden nap egy másik városban, esetleg másik országban, másik kultúrában, másmilyen nyelvi közegben találod magadat.

 

Mindezt úgy, hogy az olcsó repülőjegyeknek köszönhetően az út nem kerül többe mint egy átlagos nyaralás. Viszont ettől a pörgős ritmustól semmi máshoz nem hasonlítható intenzív utazási élményben lesz részed. Rengeteg energiával, inspirációval, élménnyel feltöltődve fogsz hazatérni, és teljesen kiszakadsz a hétköznapok mókuskerekéből.

Honnan jött az ötlet?

Az ötlet a fapados légitársaságok európai térhódításának kezdetén született. A fapadosok megjelenése előtt nem is lett volna kivitelezhető egy ilyen többállomásos repülős túra, mert a hagyományos légitársaságok elsősorban retúr repülőjegyeket árultak és azt is drágán.

Ha jól emlékszem, Amszterdamba például 95.000 forint volt egy Malév retúr repülőjegy 2003-ban, az egy irányba szóló jegyek pedig még ennél is drágábbak voltak. Egy kisebb autó árába simán belekerült volna egy ilyen 5-6 napos út akkoriban. 2003-ban Budapestről még csak néhány diszkont járat közlekedett, viszont Írországban és Angliában már rohamtempóban tört előre a Ryanair és az easyJet.

Mi 2003-ban éppen Hollandiában voltunk ösztöndíjjal és láttam, hogy az easyJetnek több járata is van naponta Amszterdamból Londonba az akkori repülőjegyárakhoz képest töredékáron. Most is előttem van, ahogy nem akartuk elhinni, hogy néhány tízezer forintból át lehet ruccanni Londonba egy hétvégére egy egyetemistának is elérhető áron, miközben a hagyományos légitársaságok repülőjegyeinek megvételéhez egy átlagos felnőtt fizetés is kevés volt. Imádtam a helyzetet! Hihetetlen volt!

Akkor játszadoztam el először a gondolattal, hogy milyen jó lenne úgy utazni, hogy egyik nap még Londonban sétálgatunk, a következő nap pedig már Róma látnivalóiban gyönyörködünk. Mindezt olyan áron, mintha busszal utaznánk, viszont sokkal, de sokkal gyorsabban. Mindössze néhány óra alatt teljesen más kultúrába, más nyelvet beszélő, máshogy viselkedő emberek közé érkezhetnénk, az eltérő időjárási körülményekről, növényzetről nem is beszélve.

A tervemet 2003 környékén még nem lehetett megvalósítani, mert a fapados járatok még közel sem hálózták be ennyire Európát, mint most. De minden jel arra utalt, hogy össze fog jönni, mert évről évre hatalmas tempóban növekedtek a fapados légitársaságok, egymás után nyitották meg az új útvonalakat, egyre több város lett elérhető olcsó repülőjegyekkel, és az ötlet egyszer csak kivitelezhetőnek látszott.

Végül két évvel ezelőtt, 2015-ben sikerült megvalósítani a régóta tervezgetett őrült utazást és minden percét imádtam! Még annál is jobb volt, mint amire számítottam! Fantasztikusan intenzív volt az az 5 nap, amely alatt 6 városba jutottam el, és 7 alkalommal ültem repülőre. Persze ehhez az is hozzátartozik, hogy nemcsak utazni, de repülni is nagyon szeretek.

Aztán tavaly Juditnak (a feleségemnek:) is szerveztem egy Flight Madness-t, ráadásul az eredeti ötletet megspékelve azzal, hogy az egész meglepetés volt, azaz ő nem tudta, hogy mikor és hova fog repülni, csak annyit, hogy melyik nap kezdődik az utazás. Minden más információt, repülőjegyeket, szállásfoglalásokat, útleírásokat borítékokban kapott meg, amelyeket napról napra bontott ki, ahogy haladt előre az út során. Ő Budapest-Málta-Bologna-Mallorca-Barcelona-Milánó útvonalat járt be (és erről itt a blogon írt is akkor), én egy évvel korábban a Budapest-Eindhoven-Ibiza-Malaga-Santander-Mallorca-Dortmund „kört” tettem meg.

Idén ismét rajtam a sor, május 22-én újra elindulok. Ezúttal 5 nap, 5 város, 6 repülés szerepel a tervekben. Az útvonal, a repülőjegyek már megvannak, de hogy legyen egy kis meglepetés Nektek is – nekem elég annyi, amennyit egy ilyen út egyébként is tartogat – az útvonalat nem fogom előre megadni, hanem az érintett városokat az utazás alatt napról-napra a Facebook oldalunkon fogom felfedni (ha elég bátor leszek, akkor élő videóban egy kis rögtönzött napi élménybeszámolóval egybekötve, ha a videótól megremegnék – persze majd ráfogom a gyenge sávszélességre – akkor pedig írásban) 

Miért írok erről naplót itt a blogon?

Az elmúlt két évben sok baráttal, ismerőssel, kommentelővel beszéltünk az utazásnak erről az új módjáról. Volt akinek annyira tetszett, hogy már legszívesebben indult is volna a következő nap; volt, aki aztán útra is kelt; és volt, akinek tetszett ugyan az ötlet, de azért fenntartásokkal kezelte a projektet. Aztán persze olyan is volt, akinek nem jött be az ötlet.

A cél ezzel a naplóval az, hogy akinek tetszik, annak részletesen megmutassam, hogyan szervezek meg egy ilyen utat. A következő három hétben több poszttal is jelentkezem majd arról, hogy milyen szempontokat kell figyelembe venni a szervezésnél; mennyibe kerül egy ilyen út; hogyan lehet kihozni belőle a legtöbb élményt; milyen ötletekkel lehet még cifrázni; milyen élményekkel gazdagodtak, akik már kipróbálták stb.

Ha érdekelnek a további posztok, akkor csatlakozz a Facebook csoportunkhoz, így nem maradsz le a készülődés egyetlen részletéről és az utazás élő közvetítéséről sem! Ha bármi kérdésed lenne, akkor itt a cikk alatt vagy a Facebook csoportban tedd fel bátran, mert az a cél, hogy minél több emberrel megszerettessük az utazásnak ezt az új módját!

Itt találod a sorozat további cikkeit:

5 nap, 5 város, 6 repülőjegy: Hogyan szervezd meg! – 2.rész

Így spórolj tízezreket a repülőjegyeken! – 3.rész

A tökéletes szállás választás 5 szempontja – 4.rész

Mentés

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!