Szuper utazások

A legjobb tavaszi program gyerekekkel: vártúra a Balatonnál

3,5 éves lehetett a kisfiunk, amikor először jártunk a sümegi várban. Akkoriban kezdték érdekelni a katonák, harcosok, várak, így egy szombati napon útnak indultunk, és meg sem álltunk Sümegig. Szuper jó idő volt, és bár extra programok akkor épp nem voltak, így is hatalmas élmény volt neki a várséta. Körbejártuk az egészet, felmásztunk a várfalra, játszottunk a régi játékokkal, és meséltünk neki a várbeli életről, a középkori szokásokról. Imádta a vár alatti középkori sátrakat, és a nagy játszóteret is – egy tökéletes délután kerekedett a kirándulásból, amit a mai napig emlegetünk. 

 

Ezen felbuzdulva aztán már következő héten megcéloztuk a szigligeti várat, ami hasonlóan izgalmas, érdekes kirándulás volt, de nem is emiatt írok most, hanem azért mert itt akadt meg a szemem a pénztárnál egy kiadványon, amit azzal a lendülettel gyorsan meg is vettünk. Ez volt a Várak matricagyűjtő füzete. Mivel pontosan emlékszem, milyen jó volt matricákat ragasztgatni 20-25 évvel ezelőtt a Barbie babás lutrába, gondoltam, hogy ez a füzet is jól fog jönni, és így is lett.

A Veszprém Megyei Várak Egyesülete adta ki ezt a kb. 15 oldalas füzetet, benne a 8 környékbeli várral. Minden várról van egy kis leírás (tényleg épp csak annyi, amit egy kicsi is be tud fogadni), mellette a – gyerekek számára különösen érdekes – szép címerek, és minden oldalon van 3-4 matricának való hely. A matricákat az egyes várak pénztáraiban lehet megvenni, így olyan az egész, mintha egy szuper vártúrára indulnánk, azzal az extra motivációval, hogy megszerezzük a kincseket, vagyis a matricákat. Mi már hazafele úton azon tanakodtunk, melyik várba menjünk legközelebb, és azóta több helyen is jártunk, Kinizsi Pál neve például már örökre beégett a kisfiam memóriájába, annyira izgalmasnak találta a nagyvázsonyi vár történetét.

A kis matricás füzet tehát tökéletes útitárs. Persze egy egyszerű útikönyv alapján is végig lehet járni a várakat, nem azt mondom, hogy nem, de ez a kis füzetecske nagyon jópofa ötlet kisgyerekes családoknak. Szóval ha még nincs tervetek a tavaszi szünetre, akkor ezt nagyon tudom ajánlani.

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!