Szuper utazások

3 dolog, ami miatt imádom Portugáliát

Meséltem már róla, hogy idén Portugáliában nyaraltunk, és meglepően sokan érdeklődtetek, hogy milyen volt, hol szálltunk meg, érdemes-e, stb, úgyhogy itt az ideje, hogy kicsit bővebben is meséljek egyik kedvenc, ha nem A legnagyobb kedvenc európai országomról. Ahhoz képest volt meglepő, hogy milyen sokan érdeklődtetek, hogy Portugália nem annyira felkapott úti cél Magyarországon, mint mondjuk Spanyolország, Görög- vagy Olaszország. Mostanában talán kicsit népszerűbb, mióta közvetlen járatok is vannak Lisszabonba, Faroba, és épp nemrég óta Portoba is, de azért még messze nem ér a klasszikusok nyomába. Én mondjuk nem bánom, hogy itthon nem olyan népszerű, mert jobban szeretek úgy nyaralni, hogy nem nagyon hallunk magyar szavakat. Na nem azért mert zavar, hanem mert úgy teljes a “kiszakadás” élménye, hogy 8-10 napig szinte csak külföldieket hallunk. Hát Portugáliában ez még megvan, a vidéki részeken legalábbis egyértelműen, mi ugyanis Lisszabonban mindössze 2 napot töltöttünk, és Portoban is kb. annyit, az időnk nagyobb részét vidéken töltöttük.


portugalia_09

Nemcsak most, hanem 8 évvel ezelőtt is, amikor először voltunk Portugáliában. Persze “könnyű nekünk”, mert Portugáliába soha nem klasszikus turistaként megyünk, hanem a portugál barátainkhoz, akiket még az egyetemi évek alatt ismertünk meg 12 évvel ezelőtt egy holland kisvárosban eltöltött ösztöndíjas időszak alatt. Szóval mi mindkétszer úgy nyaraltunk ott, hogy a barátoknál laktunk, és ők hoztak-vittek minket mindenfele, és mindkétszer úgy jöttünk haza, hogy legszívesebben azonnal fordultunk is volna vissza, annyira jó volt.  Mondok is 3 dolgot, ami miatt imádtuk, imádjuk Portugáliát, aztán majd szépen lassan végigvesszük a konkrét úti célokat is. Szóval:

 1. Az emberek. Olyan kedvesek, nyitottak, barátságosak, mint kb. sehol máshol. Akárhova mentünk, akárkivel találkoztunk, szinte minden egyes helyen ezt tapasztaltuk. És bár nyilván más a mi esetünk, mert helyiekkel együtt mozogtunk mindenfele, azért merem itt is leírni, mert olyanok is ugyanezt mondták/tapasztalták, akik teljesen egyedül járták be az országot, helyi kapcsolatok nélkül. Az étteremtől a vidéki kerámiaboltig, a benzinkutastól a nagypapáig tényleg mindenki hihetetlenül kedves és figyelmes. Csak hogy egy apró példát mondjak: eltöltöttünk néhány napot a barátaink barátainak házában is, akik kb. úgy fogadtak minket, mintha közeli rokonok lennénk. Idén például amikor első reggel Brúnó nem ette meg az összes gabonapelyhet, amit kiszedtünk neki, a házigazdánk ezt észrevette, és délutánra vett még kb. 2-3 másik ízesítésűt csak hogy másnap reggel Brúnóka találjon olyat, amit szívesen megeszik. Kb. úgy, mint ahogy egy szülő a saját gyerekének a kedvét keresi. És ez csak egy a rengeteg ilyen apró figyelmességből, napokig sorolhatnám, hány ilyen eset volt. (A focizós esetre emlékeztek?)

  00523

 2. Az ételek: nincs az a tengeri herkentyű, amit ne ennének meg a portugálok. Már Hollandiába is úgy jöttek el a barátaink, hogy hoztak 10 liternyi hazai olívaolajat, és egy óriási adag tőkehalat, de ez még semmi nem volt ahhoz képest, amit a hétköznapokon, saját terepükön tapasztaltunk. Egyszerűen mindent, de tényleg mindent megesznek: a legkülönfélébb kagylókat, halakat, rákokat, és mindent, amit el tudsz képzelni, de még egy csomó olyasmit is, amiről fogalmad sem volt, hogy létezik. És olyan jóízűen eszik ezeket, hogy még ha akarsz, akkor sem tudsz ellenállni. Én mondjuk nem akartam, mert imádom az ilyesmit, de Laci azért óvatosabb duhaj, mégis mindent megkóstolt, és mindent megevett szinte, amit csak kínáltak. Márpedig kínáltak, kínáltak, és kínáltak, mert szinte minden az ételek és az étkezések körül forog. Néha olyan érzésünk volt, mintha a napok abból állnának, hogy kitöltsük az időt két főzés-evés között:) De komolyan. 

  007343

  0202

 3. A hangulatos mediterrán települések (na és persze a tenger): a népszerűbb tengerparti szakaszon, az Algarve-régióban, de középen a magyar Alföldnek megfeleltethető Alentejo régióban is olyan helyes kisvárosok vannak, hogy szinte akárhova betévedtünk, mindenhol találtunk 1-2 szép kis utcát/teret. Persze tudom, hogy az egész teljesen más mint itthon, és önmagában az újdonság ereje is hat, de lehetne akár lepukkant is, vagy élettelen, de nem az. Fehérre meszelt rendezett házak, kék, sárga piros csíkokkal, ablakbetétekkel, egy két evőeszköz csörömpöléstől hangos étterem, meleg esti levegő és meg is van a jó hangulat. A tengerpart, hát az meg aztán különösen gyönyörű. Sagres, a nyugati csücsök és onnantól keletre és északra is gyönyörű partszakaszok, néha olyan látvánnyal (mint például a világ legszebb strandjánál), hogy szóhoz sem lehet jutni. 

  054545

Kommentek

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!