Szuper utazások

Utazás poggyász nélkül

Azt már többször átbeszéltük, hogy feladott poggyász olcsó repjegyekre épülő utazásnál (mint amilyen a 116 órás és a készpénz nélküli nyári, vagy egy sima napon belüli utazás esetén) szóba sem jöhet. Fapados légitársaságok járatain plusz pénzt kell fizetni ugyanis a feladott poggyászért, ami egy ilyen sok repüléses út alkalmával jelentős extra költséget jelentene, arról nem is beszélve, hogy ha nincs poggyász, akkor érkezéskor sem kell időt vesztegetni a bőröndre való várakozással, hanem lehet menni egyből a buszhoz/vonathoz, ami ilyen sűrű program esetén szintén nem mindegy. 

Hogy hogy lehet 5 éjszakára bepakolni egy max. 40 x 30 x 25 cm-es hátizsákba, az már más kérdés. Piperkőcök ne is próbálkozzanak ilyesmivel:) Én nem vagyok az, viszont cserébe rémes túlpakolási szindrómában szenvedek, átlagosan kb. 20%-kal több cuccot viszek mindenhova, mint kellene – de lehet, hogy inkább 35 az a 20… és volt már ennél durvább eset is:) Szóval ha van hely, akkor én azt kihasználom. Ha viszont nincs hely – mint egy hátizsákos túrán – akkor bizony kétszer meggondolod, mit raksz be a csomagba. 

IMG_20160416_100040

Tippek hátizsákos repülős utazásra: 

  • Pipere: Minden testápolási felszerelésből próbálj minit vinni. Mini fogkefe, mini fogkrém, mini tusfürdő, mini fésű. Ha vannak kis egy adagos termékmintáid, akkor azt vidd magaddal, az a legjobb, vagy ha az sincs, és mini sincs, akkor is az otthoni fogkrémek közül azt vidd magaddal, amiben a legkevesebb van. Törölköző – ha nem akarsz, nem viszel – ez általában még a legegyszerűbb szállodákban is alapfelszereltség. Ha viszel, akkor minél kisebbet! 
  • Ruha: Pontosan írd össze, melyik nap, mit fogsz felvenni, és csak azokat vidd magaddal. Az a B-terv, hogy nincs B-terv. A ruhával annyit lehet még trükközni, hogy a pulcsit/dzsekit nem kell beletuszkolni a kis hátizsákba, nyugodtan kösd a derekadra, vagy vedd fel arra a 10 percre, amíg bejutsz a reptéren – előtte-utána majd viheted a kezedben. (Titkos út esetén ennyit mindenképpen tisztázni kell előre, hogy kb. milyen időjárásra számíthatsz.)
  • Cipő: A legeslegkényelmesebb cipődben menj, ami bírja a strapát. Akkor is, ha már egy kicsit kopott, vagy épp nem a legdivatosabb. Nincs annál rosszabb, mint ha 2. nap már nem bírsz járni, mert feltöri a szép, de kényelmetlen cipő a lábadat. És most nem fér bele a hátizsákba egy másik, hogy lecseréld. Zuhanyozáshoz még kell egy papucs, az is mehet a hátizsákba, és lám-lám, már alig maradt hely.

    IMG_20160706_201444

  • Enni és innivalót nem nagyon lehet vinni egy ilyen útra. Max. annyit, ami az első napra elég. Az innivalót úgyis elveszik a detektornál, szóval felesleges lenne egy 2 literes vizet cipelni, elemózsiából meg nem nagyon fér csak pár kis keksz, csokika, vagy 1-2 szendvics. 
  • Telefon, töltő, iratok, esetleg fényképező. Az utóbbiból csak a kisebb fajtákban szabad gondolkodni. A legjobb, ha a telefonodat tudod használni fotózásra, akkor nem is kell külön fényképező.
  • Útikönyv: Lehet, hogy befér, akkor tedd csak be, ez a titkos úti célok esetén fel sem merül(t). Ha tudod, hogy hova mész, akkor is érdemesebb esetleg kifénymásolni a könyv fontos részeit, vagy pedig a telefonra menteni a fontos útleírásokat, térképeket. Na és persze rengeteg applikációt is lehet már találni – ha szereted ezeket, és tudod, hogy hova mész, akkor az is egy megoldás.
  • Pénz: Legegyszerűbb, ha csak egy kártyát viszel – ahogy erről már egy másik posztban meséltem – az foglalja a legkisebb helyet. Ha készpénzt viszel, akkor is csak okosan, ne cipelj sok aprót, de akármit is viszel, a kis hátizsákod legeslegbiztonságosabb helyére tedd. 

A hátizsákos utazás nagy előnye, hogy nemcsak a feladott poggyászdíjat spórolod meg, hanem a “shoppingolási” időt és kiadásokat is. Mivel mindig mész tovább, és végig csak egy hátizsákod van, ezért felesleges vásárlásban gondolkodni, úgysem tudod elvinni magaddal a cuccot. Semmit, ami nagyobb helyet foglal, de persze apró dolgokból, amiket fel is tudsz venni, bátran vásárolhatsz: gyűrűt, karkötőt, nyakláncot, vagy napszemüveget vehetsz, és képeslapból is viszonylag sok befér még egy telinek tűnő hátizsákba is; de mondjuk ruhát, cipőt, kütyüt, könyvet, vagy bármilyen helyi finomságot nem fogsz tudni elhozni.

Egyedül az utolsó reptéren engedheted el magad:) Ha már becsekkoltál, a csomagod mérete rendben volt, akkor a duty free shopban nyugodtan vásárolhatsz. Azt a cuccot már a szatyorban hazahozod, nem kell betömni a hátizsákba, szóval ha van egy-két magazin, vagy a legújabb JK Rowling könyv, esetleg valami helyi csoki, szuvenír, vagy bármi, amit hazahoznál, akkor azt az utolsó reptéren tudod beszerezni. Feltéve, hogy lesz választék. Én úgy jártam például, hogy pont az utsó reptér egészen kicsike volt, és alig volt pár bolt, így a nagy lelkesedés hamar alábbhagyott, és cuki gyerekjáték helyett végül csak valami egyszerűbb csokit tudtam hozni – de ez legyen a legnagyobb gondunk:)

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!