Szuper utazások

A legboldogabb ország a világon

Szombat este és vasárnap hajnalban valószínűleg Magyarország volt a legboldogabb ország a két olimpiai arany miatt, de most nem erről lesz szó. A legboldogabb ország a világon nem más, mint Dánia. Az ENSZ felmérése alapján legalábbis így van. Többek között az egy főre jutó GDP; a várható élettartam; az egészségügyi ellátás színvonala, a szociális biztonság; a szabadságérzet; a vállalati kultúra; a munkahelyi biztonság, a politikai szabadság és a kormányba vetett bizalom alapján vizsgálták az egyes országokat, és így jött ki ez az eredmény. 

dania07


dania05

2016-ban a Top 5 egyébként így néz ki (Magyarország a 91. helyen végzett a 156 ország közül): 

5. Finnország
4. Norvégia
3. Izland
2. Svájc
1. Dánia

dania06

Általános vélemény, hogy az ország népe biztonságban érzi magát, kicsi a korrupció, nem történnek természeti katasztrófák vagy megrázó tragédiák. Sokan a dán emberek mentalitásában látják a boldogságuk forrását: a dánok elégedettek azzal, amijük van, és nincsenek szürreális elvárásaik. Helen Russell a The Year of Living Danishly könyvében pedig tételesen végigvette, hoy mi a világ legboldogabb népének hat titka.

dania03

 1. A bizalom: a legapróbb dolgoktól a komplexebb politikai-gazdasági kérdésekig. 10-ből 8-an feltétel nélkül megbíznak a másikban, már az óvodától kezdve olyan szellemben nevelik a gyerekeket, mely azt hangsúlyozza, hogy a világ alapvetően jó hely, nincs ok a bizalmatlanságra. 
 2. Az adók: bár magasak az adók, az emberek bíznak a kormányukban, hogy a befizetett adót az oktatásra, egészségügyre, infrastruktúra fejlesztésére és a családdal kapcsolatos juttatásokra fordítják, és bíznak abban is, hogy mindenki más is befizeti az adóját. Korrupció szinte nincs is.
 3. Hygge – a dán életérzés egy szóba tömörítve, ami a családdal eltöltött idő jelentőségét fejezi ki. Az olyan időszakot, amit semmiféle zavaró, vagy érzelmileg felkavaró tényező nem ront el. A békés családi pillanatokat, melyek jobbá teszik az életüket.

  dania04

 4. Szép bútorok, dán lakberendezés:  sokat költenek bútorokra, szeretik az ízléses, szépen berendezett lakásokat, és a szerző szerint ez is hozzájárul a dánok általános boldogságához. Ez egyébként visszavezethető az 1920-as évekre, amikor a gazdasági recesszió ellenére az akkori kormány úgy döntött, a jólét és a boldogság szempontjából a dizájnnak elsőbbséget kell élveznie.
 5. Egyensúly a munka és a magánélet között. 
 6. Betartják a törvényeket és a rendet. Tisztelik szokásaikat, tradícióikat, ezek is tovább növelik biztonságérzetüket.
  dania01

Fotók forrása CNN és pxleyes.

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
 1. Szalay Miklós says:

  Akit érdekel, itt talál pár alapos kis írást a boldogságról. Nem arról szólnak, hogy hogyan legyünk boldogok, hanem, hogy egyáltalán miért vagyunk képesek rá, hogyan keressük, és milyen korlátai vannak:

  http://egyvilag.hu/temak.shtml#temaid044

  (A felső sorokat nézzétek a kép tetején. Az írások doc és pdf formátumban tölthetők le. Ezek egyébként egy nagyobb mű darabjai, mely megpróbálja módszeresen, de azért érthetően elmagyarázni, hogyan működik a világ.)


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!